top of page

Eğitimin Davranışa Dönüşümü

Güncelleme tarihi: 16 Nis



Tıklayarak Dinlemeye Başlayın!

Tüm eğitim alan kurumlar ve eğitimciler için kritik önem taşıyan ‘’verilen eğitimin davranışa dönüşümü’’ konusunu bugün birlikte inceleyelim istiyoruz.

Yıllardır insan kaynakları yöneticilerinden duyduğumuz ikilemi öncelikle aktaralım.


‘’Eğitim çok güzel geçti. Eğitmen de oldukça başarılıydı. Ancak verilen konulardaki gelişimi ölçemiyoruz. Eğitim sonrası ne kadarı uygulamaya dönüştü bilemiyoruz. Ayrıca oyunsu süreçlerle eğitim aldırmak istedik, çok eğlendiler ama sonuç gelmedi…’’


Eminim aldığınız bir eğitim sonrasında aynı düşüncelere siz de kapıldınız. Biz eğitim şirketleri bu sözleri duymamak üzere her yıl farklı metotları deniyoruz ve sizlere tam uyacak ve iz bırakacak şekilde eğitimlerimizi ve takiplerimizi düzenliyoruz. Şimdi en etkili yöntemleri burada konuşalım.


Bir kurumda verilen eğitimin davranışa dönüşmesinde aşağıdaki maddeler oldukça önem taşır.

·         Katılımcıların öğrenme yetenekleri,

·         Motivasyonları,

·         Eğitimin algılanan faydası

·         Kariyer gelişimi beklentileri

·         Uygulama sonrası geribildirim


Yetişkin öğrenimi çocukların aksine istekle mümkündür. Yani bir yetişkine verdiğiniz eğitimde onun bu bilgileri kullanması için istek ve motivasyon yaratmanız şart. Yoksa anlatmak bir işe yaramaz. Etkileşimli öğrenmenin önemi de tam bu noktada devreye giriyor.


Bir örnekle açıklamak isterim. Diyelim ki problem çözme ve karar verme üzerine bir eğitim veriyorsunuz. Anlatımı yaptınız. Herkes içinden ne diyor? Zaten ben bu teknikleri uyguluyorum veya evet güzel bir metot kullanabilirim. Sizce davranışa dönüşecek mi? Belki tüm sınıf içinden 1 veya 2 kişi. Bu noktada katılımcıların karşısına bir problem çıkarmanız, onalar öncelikle kendi çözümlerini sunmaları için fırsat vermeniz, sonra anlatıp uygulamalarını istemeniz gerekli. Uygulama sonrasında herkesten fikirlerini almanız ve bu tekniği nerede uygulayabileceklerini belirlemeniz katılımcının öğrendiklerini analiz etmeniz için önemli bir metottur.


Eğitimler bitti ve iş hayatımıza döndük. Nasıl izleyeceğiz?


Öğrenmenin kalıcı olması için önce haftada bir bu teknikleri hatırlatıcı ve onların yine analiz yapmasını sağlayan reçetelerle takip etmeniz gerekir.


Antrenman davranışa dönüştürmede önemli bir araç. Bu noktada katılımcılara sıkıcı e-learning portalları, makaleler vs. önermiyoruz. En kolayı olmalı. Telefonuna gelen bir sms ve sonrasında kısa bir hatırlatma videosu ve bir soru. İşte en kolay çözüm. Yıllarca denediğimiz diğer yollar ne yazık ki maliyetten başka bir şey değil.


Simülasyon eğitim sonrası davranışa dönüştürmede yine etkili bir yol. Eğitimi aldıktan yaklaşık 2 hafta sonra eğitmen ile katılacağı 30 dakikalık birebir simülasyon seansı kişinin tüm eğitimi hatırlamasına ve eğitim kazanımlarını kullanmasına vesile oluyor. Simülasyonda verilen yanlış cevaplar da bir öğrenme aracı. Eğitmen doğrusunu tekrarladığında öğrenim daha kalıcı hale geliyor.


Eğitim için motivasyon dedik. Bir eğitime gelen katılımcı zihnen o eğitim öncesi alıştırma yapmalı. Yoksa hadi anlatın bakalım bugün günlerden ne modunda gelirse eğitimin kalıcılığı azalır. Eğitim öncesinde kesinlikle bu eğitimin içeriğini ve onun bu eğitimden alacağı faydaları, neden bu eğitime gelmesi gerektiği gibi konuları katılımcıya göndermelisiniz. Biz NewFound olarak makale göndermeyi faydalı bulmuyoruz. Uzun yıllara dayanan araştırmalarımız bu makalelerin gerektiği gibi okunmadığını söylüyor. Onun yerine bir sesli davet, podcast, bir radyo tiyatrosu tadında yanlışların canlandırıldığı sahne çok daha etkili. Bu eğitim başka havasını yaratıyor ve isteği arttırıyor.


Son olarak davranışa dönüşümü ölçmek için kişilerin üstlerinden görüş alıyoruz. En önemli rol model olan katılımcıların ilk kademe yöneticileri eğitim içeriğinin kilit mesajlarını bilmek zorundalar. Onlarla düzenlediğiniz webinarlarda onları eğitimin sürdürülebilirlik elçileri yapın. Check-listler, onlara vereceğiniz vakalar, takip mekanizmaları çok önemli. Böylelikle hem ölçümler hem de davranışa dönüşüme katkıda bulunmaları için yol gösterirsiniz.


Aslında anlatacak çok şey var. NewFound Whisper’da bu konu üzerine yayınlara devam edeceğiz. Bu Pazar yazımızı şununla bitirelim.


Bir kurumsal eğitimin iş davranışlarına transferi 3 türde olabilir;

1.       Olumlu Transfer

Olumlu transfer, çalışanların eğitimden sonra işlerinde bir değişiklik görmeleridir. Bu, verilen eğitimin uygulamaya dönüştüğü, bilgi aktarımında etkili olduğu ve çalışanların öğrendiklerini rollerinde başarılı bir şekilde uygulayabilecekleri anlamına gelir. Tüm kurumlar, eğitimleri planlarken çalışan performansını iyileştirmeyi umduklarından, bu genellikle eğitim faaliyetlerinin amacına ulaştığı anlamına gelir.

2.       Negatif Transfer

Negatif transfer, çalışanların eğitimden sonra çalışan performansında bir düşüş görmesidir. Bu, çalışanların ek eğitime ihtiyaç duyduğu veya eğitmenin, katılımcılara daha etkili bir şekilde öğretmek için stratejilerini yeniden düzenleyebileceği anlamına gelebilir. Örneğin, bir eğitmen yeni bir yetkinlik hakkında eğitir ancak önemli bilgileri veya olası kullanım durumlarını unutursa, çalışanlar görevlerini yerine getirmek için daha fazla zaman harcayabilir, motivasyonu düşebilir veya kendini bu konuda yetkin görmediği için vazgeçebilir.

3.       Sıfır Transfer

Sıfır transfer, bir eğitim programından sonra performansta herhangi bir değişiklik olmadığı zamandır. Bu, olumsuz bir aktarımdan daha iyi bir sonuçtur ancak çoğu zaman eğitmenlerin veya eğitim kurumlarının çalışanları yeniden eğitmeden önce stratejilerini yeniden değerlendirmeleri gerektiği anlamına gelir. Anlatım ve uygulamaların yetersizliği, katılımcıların ikna edilememesi, eğitimcinin anlatım metodolojisi gibi unsurlar tekrar masaya yatırılmalıdır. Ayrıca verilen eğitimler doğru katılımcı kitleye verilmediğinde de bu sonuç doğar. Bu nedenle eğitmenlerin katılımcılarını önceden tanımaları, kısa bir ön ölçümleme sonrası hazırlık yapmaları önemlidir.


Eğitimlerin davranışa dönüşümü, eğitim sırasında edinilen bilgi ve becerilerin hedeflenen bir işe veya role uygulanmasıdır. Bir eğitim programının pozitif transfer ile sonuçlanması için ön çalışma, izleme adımları, motivasyon teknikleri, uygulamalı süreçler doğru şekilde kurgulanmalıdır. Hem katılımcı verim almalı hem de iş performansı yükselmelidir.

 
 
 

Comments


bottom of page